Hari ke – 15

Sepatutnya kalau nak diikutkan pelan tindakan saya….sepatutnya hari ini dah kena beli domain dan hosting untuk website atau blog dot com yang profesional ( yang berbayar ).Akan tetapi budget belum ada lagi …kena tunggu la nampaknya…lagi pun kalau dapat gaji pun masih lagi kena jimat sebab bulan depan dalam 20-21 disember adik saya kawin.So memang kena jimat cermat jugak pembelanjaan….selalu kena ingat sebelum habis….tahan je la kehendak…

Hari ini member tukar offday…so tak kejelah.Sabtu nie keje direct pagi sampai malam.so tambah la satu hari lagi saya dok kat umah…yahoo !!! layan internet la jawabnyee…untuk kadar yang panjangg….xtra time lagi …

Layan wangcyber dan bicara jutawan sampai lunch break…sonok download free dan info terbaru.Ayah saya masak ikan goreng dan labu masak lemak…So tak payah beli lauk untuk makan tengahari.

Sambung layan internet sampai pukul 3.30 petang…amik adik kat sekolah die //CONVENT// 2nd last paper SPM die….hmm…terkenang time saya amik exam dulu….kalau tak silap hanya die je yang skolah 100 % sekolah harian biasa.Dan yang paling gempak dapat 8 A dlm PMR tempoh hari.Harap harap dia dapat BEST result untuk SPM nanti.Momentum harus dikekalkan….

On the way balik singgah beli makanan kat gerai area umah….ade org jual APAM BALIK.Boleh kate peberet adik saya gak ler…kebetulan die just makan roti jee time break masa die exam tadi…sian betul…dan gerai yang berdekatan ade jual PAU dan PUTU PIRING.

Sampai umah jeee sambung balik layan forum….nampak Shuth launch ebook PRODUK FIZIKAL -best betul…beri fikiran positif kepada saya untuk jual barang-barang di internet.

Petang …pegi kedai mamak gunting rambut dan buat skit trimming…tak lupa jugak tukar minyak hitam motor dan oil filter.Cume sedikit pelik…harga minyak turun tapi….minyak hitam tiap kali tukar pun tak kurang harganya ????

Mak pesan beli ZAPPEL …saya belasah LEMON TEA dan burger ayam untuk santapan famili.Dah masuk dua minggu rasanya saya menghidangkan burger ayam sebagai hidangan seisi keluarga…memang berbaloi…sebab masing-masing kenyang….

:: == SEMINGGU CUTI….TAKDE MASA NAK UPDATE == ::

70 total views, no views today

Hari ke – 14

Pagi nie sempat gak layan internet dalam sejam…boleh tengok apa yang patut….email kena selalu tengok.Untuk mengetahui update yang terbaru dan info yang terkini.

Breakfast beli kat akak KANCIL kuning….nasi lemak lauk gulai ayam + karipap…Kenyang laa…bleh la tahan sampai petang makan tu jee.Disebabkan ot sampai malam so banyak keja yang perlu disettlekan dulu.Dah lewat petang baru sempat nak tengok balik….download ape yang patut dan ape aje nota ….buat printing job….belambak…boleh buat bahan bacaan bercetak la…nak baca ebook nie kena mengadap pc none stop.Bile ada cetakan senang skit boleh dibawa dan baca tanpa pedihkan mata…hehehehe….

Dah abis printing….mulalah proses pembacaan yang berterusan sehingga abis timing…Semalaman yang dihabiskan maksima dengan baca jee……

77 total views, no views today

Hari ke – 13

Hari adalah hari yang maksima saya layan internet….rasanya macam takde keje lain yang saya buatlah….sampai saje kat umah pagi tu….hinggalah larut malam mengadap internet jee yang saya buat.

Baca dan clear segala email yang ada…blog-blog yang menarik diteliti dibaca tentang topik yang informatif…bile baca blog-blog orang nei…amalkan baca…faham…comment reply.Bila tenghari…saya tak makan pun.Parent pulak pegi kenduri kawin dekat taman umah.Saya pulak kenyang lagi…just makan bihun jee

Explore website yang berunsurkan freebies di internet.Actually memang banyak blog atau website ENGLISH yang memberikan benda-benda free lagi berguna untuk surfer internet dan newbie macam saya.Cuma kena tahu apa info yang berkualiti dan bersesuaian untuk di pilih.Kena rajin layan…sebab kekadang bile explore…rupa-rupanya ada di antara produk yang dijual di pasaran tempatan merupakan sesuatu yang percuma di pasaran internet cuma ia diolah mengikut kesesuaian.

Hari ini pun boleh dikatakan hari untuk forum….saya teliti setiap forum yang saya selalu layan.Kali ini saya beri tumpuan kepada sume tajuk yang ada…tiap cite yang ok pada diri saya akan saya reply.Satu forum saya luangkan masa ada ler dalam 2-4 jam.Banyak ilmu yang boleh didapati di forum-forum berikut.

Bile lewat petang….break kejap…ambik angin tenangkan mata….pegi kedai beli TONGKAT ALI ORANG KAMPUNG jee….untuk cover tenaga seharian saya .Continue makan malam dengan bihun untuk dinner….So terang bijik mata nie…so layan maksimum sampai midnite….HEPPY BEZDAY BABY….!!!!

68 total views, no views today

Hari ke – 12

Pagi-pagi….bangun…terus cergas basuh baju yang selambak.Tapi basuh tangan jee…lebih selesa gitu…hmm…kalau nak basuh guna washing machine kena fully automatik…haa itu ok.

Pastu pegi Pusat Zakat Selangor bayar Saham Wakaf…skit jee rm 50.Adalah dalam 5 unit sebab satu unit = rm 10.Kena ada update kad pengenalan yang dijadikan nombor rujukan akaun.At least adalah gak cara nak derma/sedekah/wakaf.Sejak saya baca buku dan artikel ilmu pengurusan kewangan di mana ada keperluan untuk peruntukan 10 peratus dari pendapatan kita dapat tu ke arah kebajikan dan kebaikan.

Dekat tengahari buku yang dipesan – ” Rahsia Blogger ” telah pun tiba.Dengan kehadiran posmen yang beri buku…semangat saya nak baca buku tu.Terus saya baca sampai habis isi kandungan buku tu….yess memang ia menambah lagi ilmu dan skop kepada saya tentang dunia blog…seperti biasa kebanyakan yang mula dengan blog nei sure layan blogspot dulu yang banyak mengisahkan cite peribadi @ diari.Permulaan dunia internet…dengan blogging satu tapak asas yang bagus.

Idea-idea baru boleh juga didapati dari TALK SHOW mengikut kategori yang pelbagai – domestik @ worldwide.Baru boleh berkembang pemikiran …cume masa je yang belum berkesempatan.Idea nei kena selalu refer MAJALAH,BUKU,EBOOK,PERBUALAN HANGAT,SEMINAR ,KURSUS-KURSUS dan IKLAN.

P/S : tertarik dengan idea SIFU LAN tentang jual COLI di tempat baru….

69 total views, no views today

Hari Ke-11

Suatu permulaan hari yang tak best.Hati nie macam rasa tak best jeee.Semangat pun down …hari yang tidak bagus

Yang buat panas lagi suasana ialah bila ade orang sound pasal using internet time keje..@ masa working hours waktu pagi.Alah…gelabah betul orang tu..ape la nak dikecohkan sangat.Bukannya ganggu sangat keje pun.Sekadar selingan je…biasalah kalau yang sound kurang minat pasal internet ..sure die kata benda tu akan buat staff tak efektif…Bara kejap bile telinga nie dengar.

Time tengahari bos blanja makan nasi beriani dan aiskrim kek.Nasi beriani tu beli kat NILAI lama rasanya.Best betul rasanya lauk ayam kat dalam timbunan.Kenyang bangat…aiskrim makan sikit jee..sekadar nak merasa jee.Nasib baik member tak bawak roti john + kebab kalau tak sure pecah perut kitorang menjamu makanan dengan perut yang memang dah penuh giler….

Then daftar link affliate kat blog nie…saje suka-suka…update link je…bukannya nak dipromote atau dapatkan income pun.Cume ingatkan daftar affliate tu hanya untuk dapatkan harga diskaun hasil komisyen bonus tapi gayanya macam ade kesilapan bile saya beli satu produk guna link sendiri….ntahlah something wrong somewhere la nie….maleh nak investigate sangat.

Akan tetapi …saya dapati bile saya luangkan masa time working hours daya efektif dan efisien adalah kurang sesangat.Kualiti yang ada amatlah minumum…sememangnya dan seeloknya kalau saya nak layan internet dengan penuh fokus kena di luar waktu pejabat….

66 total views, no views today