PERANCANGAN & PELAN TINDAKAN

Seperti yang kita maklum dalam mengendalikan majlis amat perlu kepada perancangan …sekurang-kurangnya ade guide/fokus yang boleh ditumpukan….Namun persediaan secara spontan juga tidak dinafikan dapat memberikan idea/kesan yang lebih menarik….terpulang kepada kita di mana hendak mencari sumber rujukan….

yang+biasa+dan+lain majlisimpian PERANCANGAN & PELAN TINDAKAN

maka wujudlah ebook…..

ebookMajlisPerkahwinanImpian PERANCANGAN & PELAN TINDAKAN

Urusan majlis tersebut berkaitrapat dengan ilmu pengurusan kewangan…..

bajet kahwin PERANCANGAN & PELAN TINDAKAN

Oleh itu ebook ini mungkin dapat memberi cadangan :-

coverbaru maskahwin PERANCANGAN & PELAN TINDAKAN

- Sekadar berkongsi idea sahaja…… -

p/s : Semoga kita semua sentiasa dimurahkan rezeki….dan banyakkan bersedekah / derma / zakat jika ade lebihan dari sumber pendapatan kita

106 total views, no views today

Masalah Teknikal……

Okey….dah jumpe la sikit gambar saya time majlis akad nikah – day 1.Majlis akad nikah tu lepas asar 20 december lepas….seperti yang saya pernah cite dalam post sebelum nie….so my picture as per below ….. ( macam ayat report @ pre alert la pulak…hehehe)

Akan tetapi bile nak upload gambar jeee….connection problem ajee….dekat sepuluh kali server asyik down jeee…haus betul laa…maybe next time la nampaknya…maleh dah saya nak tunggu server ok….maybe saya akan cuba upload kat photobucket @ fotopages laa…..itupun kalau rajin.

Actually gambar untuk majlis kat KAJANG nie takde la banyak sangat sebab kitorang sume agak sibuk melayan tetamu yang hadir.Kalau gitu kita sambung balik cite menyambut pengantin baru la yeee….

So mengikut aturcara majlis yang tertera di kad jemputan kahwin / walimatulurus tu tertera majlis makan beradap akan bermula dalam pukul satu tengahari….maka saya mengambil inisiatif untuk call adik saya dalam pukul 12.30 tengahari menanyakan di manakah lokasi beliau ketika itu ??? ” Baru lepas tol PUTRAJAYA katanya….rombongan dari pihak perempuan bertolak dari SUNGAI BESAR pukul 10 pagi yang diiringi oleh 12 bijik kereta.

Pukul 1.10 petang rombongan yang ditunggu-tunggu telah pun tiba….geng kompang yang terdiri dari budak-budak sekolah telah pun siap sedia.Saya pula di dalam kekalutan menjemput tetamu masuk ke dewan untuk menjamu hidangan berhenti seketika apabila majlis berhenti sebentar bagi memberi laluan kepada laungan azan ZOHOR yang berkumandang.

Sementara itu member2x adik pun dah mula datang…..ada yang datang awal dan setia menunggu menantikan kehadiran adik untuk berarak masuk ke dalam dewan.Sedara mara sebelah ayah saya ( PENANG MARI….) pun dah sampai nampaknya….Then rombongan SUNGAI BESAR menuju ke dewan untuk makan beradab.

Setelah selesai menjamu selera…ada la sedikit sesi fotografi bersama ahli keluarga yang terlibat…sebelum mereka berangkat pulang….Pengantin yang diraikan pun mingle around dengan tetamu yang hadir…..Para Hadirin datang dan pergi….Dan dalam pukul 4 petang catering yang prepare makanan dan kemas 2 daripada 3 meja makanan…..di kala itu…yang bagusnya dalam pukul 4.30 petang ade gak member adik saya yang sempat sampai….so die kenalah layan….pukul 5.15 petang majlis settle dan selasai….So kemas ape yang patut dan bawa pulang segala barang + hadiah + goodies yang lebih2x….Then it’s a WRAP UP !!! ( istilah yang biasa digunakan oleh pengarah filem bile shooting selesai ).

Alhamdulillah….majlis berlangsung tanpa ada MASALAH BESAR…..syukur sesangat…..

p/s : Dapat gak layan borak ngan A.Y.A.N.G time balik……

47 total views, no views today

Kerja Kahwin = SELESAI =

Alhamdulillah…..pada 27 disember 2008 settle la sudah majlis kenduri kesyukuran ( makan2x jee…no sanding2x) adik saya di kompleks sukan PENJARA KAJANG.Lega jugak la rasanya bile majlis tersebut berlangsung dengan baik…

Di sebalik persiapan last minute mengenai paperbag + bunga telur + dadih …kami sekeluarga sempat jugaklah tiba dengan full dress yang ditaja khas oleh JAKEL ( adik saya sponsor daa….) pakaian masing-masing dengan warna yang sedondon…nice….Adik perempuan saya yang dua tu standby kat bilik VIP bagi melakukan kerja-kerja goodies bag mengikut kategori dan label yang telah ditetapkan….

Nasib baik jugak time majlis tu saya datang dengan MODENAS sentimental value ( banyak kenangan…) = 8 tahun dah umurnya.Sebabnya….sempat jugak runner pegi amikkan capal ayah saya + kasut adik perempuan saya yang tertinggal kat umah.Kiranya sharp pukul 12 tengahari saya sekeluarga sudah siap sedia menyambut tetamu yang hadir.Tak sempat pun saya nak jamah nasi minyak sebelum majlis bermula….busy sesangat.

Early in the morning dah buat panggilan kat A.Y.A.N.G so takde la rasa lapar sangat…cume bibir nie je rasa kering sikit….mungkin kurang minum ayaq kot….Anyway walaupun saya complete baju melayu + sampin tetapi saya sekali lagi lebih selesa mengenakan kopiah putih berbanding songkok di kepala.Hmmm…..Memang saya akan pakai kopiah putih berserban je time saya kahwin nanti….songkok tu maybe time amik gambar …boleh la nak pakai….

Hish….kita break kejap….saya nak pergi cari koleksi gambar saya untuk majlis kahwin nie…tak banyak pun….so to be continue…….

68 total views, no views today

The Wedding Day…..

Maka 21 Disember 2008….tibalah harinya adik saya melangsungkan majlis perkahwinannya setelah semalam selesai akad nikah di rumah naib jurunikah.Saya sekeluarga agak keletihan disebabkan kurang tidur yang cukup akibat tiba dari rumah pukul 1 pagi setelah menghadiri majlis malam berinai kelmarin.

Tepat jam enam…semua famili saya dah kena bangun….kena bersiap untuk the wedding day….Pagi tu mak saya masak karipap dan nasi goreng untuk sarapan pagi.Saya pulak kemas pakaian yang hendak dibawa.Pada peringkat awal…cadangnya saya just nak pakai baju kemeja on the wedding day.Tapi ayah saya bagi baju melayu sepasang kepunyaan beliau untuk saya pakai.Nasib baik saiz kami lebih kurang serupa so takde masalah untuk saya memakainya….(nak buat camner saya tak banyak collection baju melayu….next year kena beli sikit-skit hingga cukup 8 pasang).

Dengan sepasang baju melayu saya selesa mengenakan dengan kopiah putih….lebih selesa.Nak free hair macam tak best jee sebab ….akan terserlahlah dahi saya yang jendul ini….hehehe…mungkin di mata umum lelaki akan lebih nampak kacak jika memakai songkok yang dipadukan dengan sepasang baju melayu bersamping….Namun jiwa saya lebih tenang dengan memakai kopiah putih….entahlah semacam relaxation bile memakainya….Akan tetapi untuk majlis tertentu saya kena jugaklah pakai songkok bagi menghormati majlis tersebut.Cuma saya teringin nak pakai baju melayu sepasang berserban bile majlis impian saya dengan A.Y.A.N.G bila tiba masanya nanti…

Dalam pukul 8.30 famili saya dah bersiap berserta dengan member parents saya nak join rombongan keluarga saya.Pekena bihun goreng dan keropok sikit….then sebelum bertolak dari rumah kawan lama saya baca doa selamat agar dipermudahkan perjalanan kami.Dalam pukul 9.30 maka bermulalah perjalanan kami…..

Setelah mengharungi lebih kurang 2 jam setengah perjalanan….maka kami pun tiba lah di kawasan yang hendak di tuju…sekali lagi pit di surau yang berhampiran.Namun tak lama lepas itu adik saya muncul…membawa rombongan keluarga kami untuk pit stop kat umah jiran adik ipar saya.Di sana mak saya dan kengkawan die menyusun telur untuk dijadikan bunga pahar…

Then….adik saya bersama member dia yang jadi pengapit bersiap di bilik yang disediakan….dalam pukul satu tengahari maka bermulalah rombongan kami ke rumah pengantin perempuan….saya kena pegang bunga pahar yang agak berat tu….sambil diiringi budak-budak kompang….menitik peluh jantan saya menatang benda alah tu….phuuhhh….boleh tahan jugak beratnya….manakan tidak…sumer telor tu great baik punya…besar sikit dari biasa….tambahan pulak yang telur organik pulak tu….

Dekat 15 minit menapak rombongan kami disambut ….bungan pahar bertukar tangan….lega rasanya….dan kitorang naik ke rumah pengantin perempuan….dalam umah tu seperti biasalah…ramai dengan sedara mara pihak perempuan….saya dan ayah amik nafas kat beranda umah jee….dah selesai susun atur duduk pengantin di pelamin mulalah upacara renjis merenjis…oleh kedua-dua ahli keluarga….hmmm tapi yang kahwin jeee….so saya tengok je laa…

Dah selesai kami dijemput makan beradab yang dihidangkan dengan pelbagai lauk pauk yang NYAMAN….ade udang panjat…masak merah…udang sungai….ayam golek…sotong sumbat….ikan masak merah….pecal…kerabu mangga…buah-buahan aneka rasa…Saya dan famili menikmati juadah yang dihidangkan dengan dimulakan dengan doa makan…..hehehehe….

Habis makan ada sesi bergambar kedua famili….amik gambar yang sempat je laa….then jumpe sedara mara yang ada…lalu kitorang pun bersiap untuk pulang ke rumah….Macam simple je kan kitorang punya aturcara….Apapun majlis tersebut dah pun selamat dilaksanakan…..minggu depan giliran famili saya jadi tuan rumah….semoga acara majlis dipermudahkan….

p/s : Ada masa nanti….saya akan cerita perkara yang tak sempat saya coretkan….

41 total views, no views today

Sepetang di Sungai Besar…..

Assalamualaikum….

Maka tiba masanya untuk kami sekeluarga untuk rombongan ( dua bijik keta jee….) pergi ke Sungai Besar di mana berlangsungnya majlis AKAD NIKAH adik saya dan pasangannya.Bergerak dalam pukul 12.15 tengahari….maka bermulalah suatu perjalanan….Pada peringkat awal dikatakan ade due member ayah saya yang nak follow akan tetapi last minute dalam pukul 3 pagi kelmarin diorg tepon ade emergency ….banjir kilat di rumah parent diorg….BANJIR KILAT katenya…maka sekadar kami 6 beranak je laa ….

Sebelum nak gerak ….seperti biasa…saya tepon A.Y.A.N.G inform kat die yang kitorang nak gerak…dan kasihannya die baru je nak makan pagi ( pukul 12 lebih ???).Baru dapat peluang nak makan katanya….bizi giler …cian….apapun saya bagi die makan dulu….dan kami meneruskan perjalanan…

Singgah kejap kat petrol pam PETRONAS….beli RED BULL , TONGKAT ALI , ASAM , JERUK untuk kudapan dalam kete nanti…dengan menggunakan kete nasional PROTON ….bapa saya drive WAJA dan adik saya memandu AEROBACK…bermulalah episod JOM RONDA bersama proton ( alah …lebih kurang yang tv 3 tu ) icon smile Sepetang di Sungai Besar.....

Dalam pukul 1 petang….A.Y.A.N.G call lagi….tanya kat mana lokasi ??? Kalau tak silap time baru je lepas SHAH ALAM….Saya cakap ala kadar jee sebab nak save bateri tepon…agar dapat layan GAYUT lama nanti time A.Y.A.N.G balik nanti….biasa…kitorang kalau dapat berborak…kena pulak ade benda yang nak celoteh kan….sejam dua pun tak tentu….

Perjalanan diteruskan lagi….sehingga berhenti di pit stop di Tanjung Karang….solat kat Masjid Besar…..derma seikhlas hati kat tabung masjid….( derma nie amalan mulia lagi berpahala) dan makan petang kat kedai area situ…Parent dan adik beradik makan nasi ayam dan saya makan MEE JAWA….(makan dengan SATAY n kuah…NYAMAN…!!!)

Sambung lagi perjalanan….dalam pukul 4 camtu dah sampai kat tempat yang nak dituju.Kitorang berhenti kat surau berdekatan umah bakal pengantin….salin pakaian….pakai baju melayu with sampin.Baju nikah adik saya….PUTIH SILVER….

Then …pegi ke umah naib tok kadi kalau tak silap laa….untuk urusan akad nikah….hehehehe…..maka SIRI BERCAKAP DENGAN JURUNIKAH pun bermula……to be continue….

p/s : Seronok berborak dengan A.Y.A.N.G hingga sampai ke umah JURUNIKAH….

54 total views, no views today