Peluang saksi fenomena bulan gerhana




me 02.1 Peluang saksi fenomena bulan gerhana

Antara teleskop yang digunakan untuk mencerap fenomena bulan gerhana.


Rakyat Malaysia akan berpeluang untuk menyaksikan fenomena gerhana bulan separa dari pukul 1.17 pagi hingga 5.28 pagi pada 1 Januari ini.

Secara amnya, gerhana bulan akan berlaku ketika fasa bulan penuh dan pada masa yang sama bulan melintasi bayang bumi seperti yang ditunjukkan dalam rajah.

Menurut kenyataan Agensi Angkasa negara (Angkasa), fenomena gerhana tersebut akan bermula dengan fasa penumbra ( P1 ) pada pukul 1.17 pagi waktu Malaysia.

Bagaimanapun semasa fasa penumbra ini, kesan kenampakan gerhana masih tidak dapat diperhatikan memandangkan bulan merentasi bayang penumbra bumi yang kurang gelap.

Menurut kenyataan itu lagi, gerhana yang jelas dapat dilihat semasa bulan memasuki bayang umbra bumi ( U1 ) bermula pukul 2.53 pagi sehingga gerhana maksimum pada 3.24 pagi.

Bulan akan keluar dari bayang umbra Bumi ( U4 ) pada pukul 04.53 pagi.

Gerhana masih terus berlaku sehingga pukul 5.28 pagi tetapi fenomena tersebut tidak dapat disaksikan pada waktu itu kerana bulan berada di kawasan bayang penumbra bumi yang kurang gelap.

Dalam pada itu, sempena fenomena gerhana bulan separa ini, Angkasa dengan kerjasama Masjid Negara akan menganjurkan bersama program gerhana bulan separa di perkarangan luar Masjid Negara (berhampiran dengan tapak ekspo) pada 1 Januari ini bermula pukul 1 pagi hingga 6 pagi.

Orang awam dijemput hadir untuk menyaksikan fenomena ini menerusi beberapa buah teleskop yang disediakan dan ia adalah percuma.

Bagi yang tidak berkesempatan, anda berpeluang menyaksikan siaran langsung gerhana bulan separa di laman web www.angkasa.gov.my pada awal pagi 1 Januari 2010 pukul 1.17 hingga 5.28 pagi.

-utusanmalaysia

131 total views, 1 views today

Lima serangan terhadap rangkaian sosial




Oleh GUILLAUME LOVET
me 03.1 Lima serangan terhadap rangkaian sosial

melayari laman web sosial kini semakin popular di seluruh dunia.


Kini laman web rangkaian sosial seperti Myspace, Facebook, dan Twitter melebihi fungsi asas sebagai pengantara untuk berhubung dengan ahli keluarga dan rakan-rakan.

Perkembangan pesat laman-laman web ini juga membuka saluran baru kepada syarikat-syarikat untuk berkomunikasi dan berhubung dengan rakan-rakan perniagaan dan para pelanggan mereka.

Syarikat korporat sedang menyelidik dan mengkaji penggunaan saluran rangkaian sosial yang bercirikan kos efektif bagi tujuan memperbaiki operasi perniagaan, meningkatkan daya pengeluaran serta memperbaiki komunikasi dalaman di kalangan para pekerja yang kian bertambah.

Bagaimanapun, laman-laman rangkaian sosial ini berkemungkinan mendatangkan bahaya dan risiko yang baru kepada rangkaian-rangkaian korporat tanpa diketahui oleh orang ramai.

Justeru, industri adalah dinasihatkan supaya tidak terlalu agresif dalam mengikuti aliran semasa terbaru ataupun tergesa-gesa untuk menjadikan rangkaian sosial sebagai alat komunikasi.

Disebabkan laman-laman rangkaian sosial kian dijadikan sebagai alat pemasaran, semua syarikat dengan penggunaan perkhidmatan atas talian sepatutnya diberitahu mengenai Lima Serangan Rangkaian Sosial yang Utama yang mana mereka berkemungkinan besar akan terdedah kepadanya semasa meletakkan syarikat mereka dalam talian dan cara bagaimana yang boleh dilaksanakan bagi melindungi diri mereka.

1. Malware – cecacing Koobface telah mengancam Facebook buat jangka masa yang agak panjang, dan ia turut menjadikan Twitter sebagai sasaran buat kebelakangan ini.

Serangan adalah melalui kejuruteraan sosial, disebabkan para pengguna biasanya dikelirukan untuk klik ke atas pautan berniat buruk yang bersembunyi dalam pesanan peribadi dan berpura-pura sebagai kawan (yang mungkin menjangkiti diri mereka).

2. Hak persendirian – Pengguna yang mempunyai kecenderungan untuk mendedahkan maklumat peribadi yang melebih dalam talian, sebagai contoh, rangkaian sosial, komen, gambar-gambar ahli keluarga, berkenaan dengan tempat kerja dan sebagainya.

Ini membolehkan maklumat berkenaan jatuh ke tangan penjenayah siber yang tidak beretika serta disalahgunakan untuk menggodam ke dalam soalan-soalan keselamatan perkhidmatan dalam talian dengan lebih efektif, seterusnya terdorong mencuri identiti.

Penggodam juga boleh menggunakan maklumat berkenaan bagi tujuan menjana serangan yang telah disasarkan.

Sebagai contoh, seseorang penggodam sanggup menghabiskan masa selama beberapa minggu tanpa rehat dan beberapa liter kopi demi menembusi rangkaian korporat sesebuah syarikat dan cuba untuk mencari kelonggaran di dalam sistem keselamatan rangkaian sasarannya.

Selain itu, dia boleh mencari nama akauntan kewangan, kemudian mengambil masa lima minit untuk semak imbas profil sosialnya, seterusnya lima minit lagi untuk menulis e-mel yang berlandaskan minat akauntan berkenaan yang bernasib malang.

e-mel tersebut adalah pembawa pautan berniat buruk atau dokumen yang berniat buruk.

3. Tipu helah (phishing) – Rangkaian sosial merupakan gudang yang kaya dengan pelbagai maklumat, dari maklumat dan profil peribadi sehinggalah pesanan dalam profil yang mungkin memudahkan penjenayah siber mencipta pesanan e-mel palsu ataupun laman web palsu (lebih dikenali sebagai laman phishing) . Ia

Ia dihasilkan bagi mengumpan mangsa-mangsa supaya memaparkan maklumat peribadi yang sensitif seperti nama pengguna dan kata laluan atau nombor kredit kad.

4. Kecacatan laman – Pada awal bulan Jun, suatu kelonggaran telah dijumpai dalam Facebook yang memberi kuasa kepada para penggunanya untuk mengimbas maklumat asas daripada sebarang akaun yang lain, bergantung kepada tahap hak persendirian yang telah ditentukan oleh pengguna.

Maklumat tersebut termasuklah nama ibu, biasanya digunakan sebagai soalan keselamatan atas talian dan pemeriksaan keselamatan kehidupan seharian.

Kelonggaran itu telah dibaik pulih pada 23 Jun, tetapi seperti mana kepingan yang diprogramkan 100 peratus, kesemua laman-laman sosial ini mempunyai kecacatan.

Sebagai makluman, sesetengah daripada kelemahan ini telah pun dikemukakan, sementara yang lain belum lagi ditemui.

Oleh itu, para pengguna perlu berwaspada terhadapnya.

5. Spam 2.0 – Salah satu kemungkinan yang menyebabkan penjenayah siber memancing bagi akaun rangkaian sosial adalah untuk menggunakan maklumat berkenaan bagi tujuan pengiklanan dan spamming.

Justeru itu, bagaimana anda boleh melindungi syarikat anda (nilai jenama di risiko) serta diri anda dalam keadaan yang sedemikian?

Baiklah, yang pertama, anda boleh lebih berwaspada apabila menerima pesanan (meskipun ia datang daripada kawan) yang kelihatan pelik.

Sebagai contoh, mengajak anda untuk menonton video.

Apakah yang perlu dilakukan oleh orang ramai bagi menentang serangan tersebut?

Berwaspadalah apabila menerima pesanan (meskipun ia datang daripada kawan) yang kelihatan pelik (terutamanya jika ia mengajak anda untuk menonton video).

Jangan memasang Codec apabila suatu laman menggalakkan anda supaya berbuat demikian – bagi laman video gerakan atas talian yang popular seperti YouTube yang menggunakan Flash, anda tidak perlu Codec video.

-utusanmalaysia

182 total views, 2 views today

LOVE HAPPENS vs COUPLES RETREAT




 LOVE HAPPENS vs COUPLES RETREAT

Breakfast di STARBUCKS

Pada hari sabtu lepas saya menggunakan masa cuti saya dengan menonton wayang.Seperti biasa port untuk menonton kegemaran saya semestinya di MID VALLEY.Sebabnya saya adalah pengguna pengangkutan awam ( KTM KOMUTER ) yang setia setiap kali outing .So mudah saya untuk berulang-alik dari rumah.

Setibanya di MID VALLEY saya mulakan dengan bersarapan dengan set breakfast STARBUCKS.Sambil-sambil layan FREE WIFI – laju gak laa….

Love Happens Trailer

Dan sebenarnya…. ( macam lirik lagu YUNA la pulak ) sehari sebelum tu iaitu jumaat saya dah survey citer aper yang besh untuk ditonton.So bile tengok trailer saya buat keputusan untuk layan filem LOVE HAPPENS dan COUPLES RETREAT.

LOVE HAPPENS – Mengisahkan seorang jejaka yang menjadi pakar motivasi – MENANGANI KESEDIHAN yang diinspirasikan dari tragedi kematian isterinya.Namun begitu kesedihan dan trauma mengenai kematian isterinya masih menghantui diri.

Bertemu dengan gadis penjual bunga lakonan JENNIFER ANISTON telah merubah beliau untuk menangani masalahnya.Maka bermulalah episod babak percintaan antara mereka.

===> Saya suka filemĀ  nie yang berunsurkan motivasi dan menceritakan bahawa setiap orang mempunyai masalahnya yang tersendiri.Cuma sebagai manusia kita saling memerlukan dalam proses menyelesaikan masalah seharian dan untuk kelangsungan hidup.

 LOVE HAPPENS vs COUPLES RETREATPapan iklan CARL’S JUNIOR

Bila dah selesai – yess.. masa untuk menjamu selera.Kebiasaanya saya akan menikmati KFC,MCD atau PIZZA RIA HUT untuk lunch.Tapi BURGER CARL’S JUNIOR telah membuka selera saya pada haritu – rasanya better dari BURGER KING.TERIYAKI BURGER memang tak boleh blah rasanya….

 LOVE HAPPENS vs COUPLES RETREATNombor tempahan xxx

 LOVE HAPPENS vs COUPLES RETREATFREE refill – semestinya

 LOVE HAPPENS vs COUPLES RETREATIni baru namanya LEMON TEA

 LOVE HAPPENS vs COUPLES RETREATFries dan TERAYAKI BURGER

Sesudah selesai dengan makan tengahari hari…. filem COUPLES RETREAT pula menanti untuk tontonan.Saya dah tanya member FACEBOOK pasal filem nie dan ramai yang mengatakan ia adalah filem menyeronokkan.

COUPLES RETREAT – Mengisahkan satu pasangan yang bermasalah dalam perhubungan mereka dan berkemungkinan untuk bercerai.Maka suami isteri tersebut mengambil insiatif untuk pergi bercuti ke suatu pulau untuk memperbaiki hubungan mereka ( Macam idea kerajaan TERENGGANU jee ).

Namun disebabkan kos yang mahal mereka mengajak tiga lagi pasangan – member diorang jugak untuk turut menyertai percutian tersebut demi mendapatkan DISKAUN separuh harga untuk pakej percutian itu.Setelah dipujuk rayu maka rakan-rakan pasangan tersebut pun bersetuju.

Pelbagai perkara yang kelakar dan menarik berlaku di pulau tersebut…. Ada gak babak yang kurang sesuai untuk REMAJA BAWAH UMUR ditayangkan dalam filem tersebut….ahaksss…Dan seperti biasa is always HAPPY ENDING

===> Bagi saya masalah dalam rumahtangga dan perselisihan faham adalah lumrah dalam hidup berkeluarga.Dan idea untuk meluangkan masa untuk bercuti sememangnya BAGUS untuk meleraikan kekusutan di antara pasangan.Komunikasi di antara pasangan adalah perkara ASAS yang perlu diperkukuhkan terlebih dahulu….

Couples Retreat Trailer

p/s : Tontonlah kedua-kedua filem yang bergenrekan KOMEDI ROMANTIK ini.Pasti masa anda akan dipenuhi dengan gelak ketawa disamping mendapat MESEJ yang disampaikan.

123 total views, no views today