Holiday ke CHINA – Guangzhou




Pada hari sabtu lepas saya berpeluang untuk pergi bercuti ke negara TEMBOK BESAR – CHINA.Destinasi yang saya pilih ialah GUANGZHOU ( Canton ) kerana tujuannya adalah lebih kepada untuk membeli belah….

 Holiday ke CHINA   Guangzhou

Menaiki pesawat MH376 – MALAYSIA AIRLINES

Pada mulanya saya dan rakan setugas( ROSHIDI ) merancang untuk explore perjalanan di GUANGZHOU sendirian dengan berpandukan BUSINESS CARD kedai yang dipinjam member yang pernah ke sana sebelum ini.

Yess…..BUSINESS CARD yang bertulisan CINA sahaja boleh membantu untuk kita menuju sesuatu destinasi.Sebab rata-rata penduduk CHINA amat kurang fasih dalam BAHASA INGGERIS.

Nasib baik la kami terjumpa En. ANUAR JAMIL dan isteri setelah check in baggage sebelum hendak berlepas ke GUANGZHOU.Mereka menyarankan supaya kami turut serta bersama mereka apabila berada di GUANGZHOU sebab tujuan perjalanan yang sama – SHOPPING !!!  Kami bersetuju dengan tanpa was-was.

 Holiday ke CHINA   Guangzhou

En. Anuar Jamil bersama isteri….

Setelah selesai urusan dan pemeriksaan oleh pihak imigresen malaysia saya menaiki AERO TRAIN untuk ke bangunan satelit untuk menaiki pesawat mh376.

 Holiday ke CHINA   GuangzhouDalam aero train….

 Holiday ke CHINA   GuangzhouRekabentuk tiang yang unik…

 Holiday ke CHINA   GuangzhouBeg kosong je tue….just bawak sweater jee

Owh….terlupa lak …sebelum berlepas saya sempat bersarapan roti canai

 Holiday ke CHINA   GuangzhouDi FOOD GARDEN terminal KLIA

Then dalam flight saya memilih untuk set nasi lemak….

 Holiday ke CHINA   GuangzhouMemang mengenyangkan….

Habis je makan…. terus layan flight entertainment – tengok movie dan dengar radio

 Holiday ke CHINA   GuangzhouEarphone limited edition

 Holiday ke CHINA   GuangzhouSitkom HOUSE pun ada dalam list….

 Holiday ke CHINA   GuangzhouMembelah awan yang biru….

So …setelah lebih kurang 4 jam perjalanan di BAIYUN INTERNATIONAL AIRPORT GUANGZHOU.Hmm….. tak sempat la pulak nak amik gambar sebab rushing nak naik bas untuk ke hotel – kos dlm 16YUAN je ( rm8 ) , kalau naik teksi mau kena sampai 200 YUAN ( rm100).

 Holiday ke CHINA   GuangzhouKonduktor bas – gadis CHINA

Kebetulan pit stop yang terakhir untuk bas ni adalah betul-betul simpang masuk ke hotel yang saya menginap maka menaiki bas adalah suatu pilihan yang BIJAK.

Disebabkan waktu CHINA adalah sama dengan MALAYSIA so takde masalah la kan.Lebih kurang pukul 3 check in bilik dengan katil queen size.Standard hotel 3 bintang je….

 Holiday ke CHINA   Guangzhou

 Holiday ke CHINA   Guangzhou

 Holiday ke CHINA   Guangzhou

 Holiday ke CHINA   Guangzhou

to be continue….

403 total views, 1 views today

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam