Legasi kedai kopi Vienna
Meskipun Starbucks berjaya menembusi pasaran di Austria, namun ia tidak menjejaskan industri kedai kopi tradisi negara tersebut yang bertahan selama tiga kurun.


PENDUDUK Austria gemar menghabiskan masa dengan menikmati secawan kopi di kafe.


DENGAN tradisi kedai kopi selama tiga kurun, Vienna telah mula menarik rangkaian kedai kopi ala Amerika Syarikat (AS) sejak beberapa tahun lalu. Tarikan itu bertentangan dengan segala jangkaan apabila kedua-dua pesaing berpotensi itu kelihatan seiring bersama.

Ibu negara Austria dengan populasi 1.7 juta penduduk itu mempunyai lebih 2,690 kedai kopi, daripada kafe-kafe lama yang mewah sehinggalah perniagaan kecil-kecilan di kawasan kejiranan dan bar-bar kopi trendy di pusat bandar, menurut Dewan Ekonomi Persekutuan Austria

Masyarakat Austria menghabiskan masa dengan menikmati secawan Melange atau Grosser Brauner, yang biasanya dihidangkan di atas sebuah dulang kecil bersama segelas air, sambil membaca akhbar atau berbual bersama rakan-rakan.

Starbucks pula berjaya memasuki pasaran Vienna pada tahun 2001 dan baru sahaja membuka cawangannya ke-13, sementara rangkaian kedai kopi dari India, Coffee Day telah melancarkan usaha niaga asingnya yang pertama di Vienna.

“Ia memperkayakan lagi pasaran. Kini, setiap pelanggan boleh pergi ke mana-mana kafe pilihannya sama ada kedai kopi tradisional Vienna yang moden atau ke Starbucks,” kata Pengurus Perhubungan Awam Starbucks di Austria, Reinhard Lischka.

Pengarah Pemasaran Serantau Starbucks, Cristina McDaniel pula berkata: “Ramai yang menganggap, tujuan Starbucks ke Vienna hanya untuk menjual kopi pada harga yang tinggi tetapi kami sebenarnya telah meraih rasa hormat dari segi kualiti kopi dan produk yang ditawarkan.”

Menurutnya, menu Starbucks juga menawarkan sajian Melange yang tipikal, kopi bersama susu panas dan buih.

“Kami mahu dilihat dan diterima seperti syarikat tempatan,” katanya.

Kegusaran awal bahawa rangkaian besar AS akan mengambil-alih pasaran dan menandakan berakhirnya tradisi minum kopi rakyat Vienna mulai hilang dan kafe-kafe yang membenarkan pek bawa pulang kini hidup aman bersama-sama ‘rakan’ mereka yang lebih tua.

Sebuah kafe legenda, Cafe Hawelka, yang tidak mengalami sebarang perubahan atau pembaikan sejak tahun 1945 masih menarik pelanggan tetap dan pelancong kerana persekitarannya yang berasap.


ARUS kemodenan tidak melenyapkan pasaran kafe-kafe lama di Vienna.


Melangkah masuk ke dalam kafe yang bercahaya suram, dengan perabotnya yang tidak berpadanan, meja bulat kecil dan kerusi kayu yang berkeriut di mana ruang yang terhad bermakna mereka yang saling tidak mengenali biasanya akan duduk bersama, seseorang pasti akan merasa seperti telah memasuki satu era berbeza yang mana artis dan penulis bertemu untuk berbicara mengenai falsafah dan seni.

Leopold Hawelka, 97, telah menguruskan kafe tersebut sejak tahun 1945. Beliau masih gemar duduk di tepi pintu dan menyambut pelanggannya seperti yang dilakukannya sejak dahulu lagi.

“Ia seperti sebuah ruang tamu dan kami mahu mengekalkannya,” kata cucu beliau, Amir, yang membantu menguruskan perniagaan kafe itu bersama ayah dan abangnya.

Lelaki itu berkata sambil merujuk kepada keaslian yang dimiliki oleh kafe tersebut yang dihiasi dengan gambar dan poster lusuh di dinding.

“Para pelancong tidak datang ke Vienna untuk pergi ke Starbucks. Mereka datang ke sini untuk merasai pengalaman minum kopi di kedai kopi Vienna yang tipikal.”

“Kerusi-kerusi di sini berusia satu kurun termasuk kelengkapan lain. Malah datuk saya juga akan mencecah usia 100 tahun tidak lama lagi,” ujar Amir.

Mengenai perubahan, katanya, kehadiran Starbucks hanya membuatkan kedai kopi di Vienna lebih istimewa dan anda sendiri boleh lihat perbezaannya.

Perkara yang sama dipersetujui oleh Guenter Ferstl, ketua dewan ekonomi kumpulan kedai kopi tersebut.

“Konsep dan rasa kopi jauh berbeza. Oleh itu, saya tidak melihat sebarang risiko yang menimpa perniagaan tradisional Vienna,” katanya.

Jika Starbucks menawarkan pelanggan minuman mengikut pesanan, perkhidmatan Internet wayarles percuma dan kek keju New York, perniagaan tradisional seperti Cafe Schwarzenberg yang elegan pula berbangga dengan pilihan surat khabar antarabangsa yang disediakan, kek Gugelhupf segar dan senarai wain, sementara para pelayannya yang memakai bow berjalan ke sana dan ke mari di atas lantai marmar.

Setiap satu mempunyai bahasanya yang tersendiri seperti Frappuccino, Verlaengerter (tambahan espresso), Einspaenner (espresso bersama krim putar) serta Kaffee Verkehrt (susu yang banyak dan sedikit kopi).

“Golongan muda diperkenalkan minuman kopi di Starbucks. Satu hari nanti, mereka akan duduk di kedai kopi Vienna. Saya melihat dari perspektif ini iaitu Starbucks mendidik generasi muda untuk meminum kopi,” kata lelaki itu.

“Tiada lagi komen-komen negatif terhadap Starbucks, namun ia masih satu topik perbincangan yang baik. Perbincangan adalah intipati dalam sebuah kedai kopi!” – AFP

-arkibkosmo

302 total views, 1 views today

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam