Facebook miliki 500 juta pengguna
SAN FRANCISCO 22 Julai – Jumlah pengguna laman sosial Facebook mencecah 500 juta semalam dan ini bermakna nisbah seorang bagi setiap 14 orang di seluruh dunia kini mendaftar pada perkhidmatan laman sosial itu.

“Seramai 500 juta orang di seluruh dunia menggunakan Facebook secara aktif, sentiasa berhubung dengan rakan-rakan dan individu disekelilingnya.

“Ini merupakan batu loncatan bagi anda semua yang membantu menyebarkan Facebook di seluruh dunia,” kata pengasas Facebook, Mark Zuckerberg dalam satu kenyataannya di blog.

Bagi meraikannya, firma berpusat di California itu memperkenalkan aplikasi yang membolehkan ahli komuniti dalam taliannya ‘menceritakan kisah-kisah yang tidak masuk akal mengenai cara bergerak dan menarik mereka menggunakan Facebook’.

Contoh yang diberikan oleh Zuckerberg termasuk Setiausaha Agung NATO, Anders Fogh Rasmussen berjoging dengan peminat di Facebook semasa menjawat jawatan sebagai Perdana Menteri Denmark dan wanita di Amerika Syarikat yang menggunakan perkhidmatan itu bagi melawan kanser payudara.

“Misi kami di Facebook ialah membantu membina dunia yang lebih terbuka dan sentiasa berhubungan.

“Saya tidak pernah membayangkan semua cara manusia akan menggunakan Facebook ketika kami memulakannya enam tahun lalu,” kata Zuckerberg.

Beliau menekankan tentang pertumbuhan berterusan Facebook bagi menolak kritikan terhadap perubahan ciri atau perlindungan privasi di laman web itu.

Masyarakat Amerika Syarikat bertambah obses dengan Facebook dan ramai wanita muda memeriksa laman mereka walaupun sebelum menggunakan tandas pada waktu pagi, menurut tinjauan pendapat yang dikeluarkan minggu lepas. – AFP

-utusanmalaysia-

348 total views, 1 views today

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam