Mee Jawa Ala Sarawak

Selain MEE KOLOK….

Ada lagi satu menu dari SARAWAK yang saya suka dan pasti akan cari kalau dapat

peluang pergi ke KUCHING….Iaitu MEE JAWA ALA SARAWAK….

DSC 0547 Mee Jawa Ala Sarawak

Tapi sebelum tu….

Saya beli dan makan la DUA BUNGKUS kacang kuda rebus ( antara makanan paling

murah di kantin sekolah ) dan setakat nie di tempat saya hanya PASAR MALAM TAMAN

SEROJA je yang ada jual….

DSC 0548 Mee Jawa Ala Sarawak

Okey …

Berbalik pada MEE JAWA tu … yang saya beli kat pasar malam nie memang simple je

pun telur rebus potong jee… Kalau yang saya makan kat KUCHING tu siap ada hirisan

ayam / daging lagi….kuah pun pekat

DSC 0551 Mee Jawa Ala Sarawak

Dan apa yang unik mengenai MEE JAWA ALA SARAWAK nie ialah diorang makan

dengan satay bersama kuahnya campur sekali dengan MEE JAWA tersebut….First time

makan dulu macam rasa pelik jeee….tapi bila dah campur gaul dalam pinggan rasanya

memang NYAMAN ( sedap ) laaaa…. Kalau tak percaya cuba la tanya DAYANG NUR

FAIZAH ker , CAMELIA ker , SHARIFAH ZARINA ke …. tak pun PENYANYI AWAN NANO

tu si HAFIZ…. pasal MEE JAWA ALA SARAWAK nie….

DSC 0555 Mee Jawa Ala Sarawak

So secara konsepnya….

Beginilah cara MEE JAWA ALA SARAWAK dimakan….mee jawa + satay berkuah yea…

cuma kalau nak nikmat rasa yang sebenar kena pergi SARAWAK la kan….Tapi

BLOGGER LONTONG KAPAR dah ajak saya terjah ke CAFE HADEEJA milik penyanyi

DEJA MOSS kat Ukay Perdana dan mungkin nak pergi ke DAPUR SARAWAK yang

terletak di SETAPAK

In future saya berharap dapat makan NASIK AROK + MANOK PANSUH la pulakkk……

 

p/s : Entry makanan kali nie sebab really miss my GEREK…….

893 total views, 5 views today

Comments

  1. says

    aikkk mcm pelik je makan ngn sate, sy dah pernah makan laksa sarawak…… makan kat office, ada org sarawak bawak…sedap la gak……..mee jawa ni macam mee rebus je….sy suka kalau makan letak telur rebus lebih…..
    afasz´s last blog post ..Doa Pelembut Hati

    • hazman says

      Faz : Biasala kan …. sebab kalau tak biasa makan…. actually AYAM PERCIK KELANTAN pun mcm pelik je bila tengok kuahnya lain dari yang biasa….sbb warna putih kan…..

    • hazman says

      Eliss : Alaaa… ajak la hubby tu cari ….mesti ada punya…. SHAH ALAM pun kan banyak tempat makan best2x

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam