Asam Pedas Ikan Mayung

Nampaknya rakan-rakan pejabat saya yang menjadi penyokong pasukan bolasepak

NEGERI SEMBILAN¬† melangkah bangga ke opis….Maklumlah team diorang kan menang

final Piala Malaysia 2011 tempohari…..

Dan yang kelakarnya ada pulak tiba-tiba mengaku diorang tu ‘warih’ dengan member

orang NEGERI SEMBILAN tue…Siap speaking neghori pulak tue….Gelak je saya

tengokkan gelagat diorang tue….

DSC 18861 Asam Pedas Ikan Mayung

So kebetulan meraikan kemenangan team bolasepak negeri sembilan nie….maka lauk

yang paling sinonim sudah semestinya asam pedas la kan selain masak lemak cili api….

Sekali imbas …. saya memang tidak cam langsung apakah jenis ikan nie…..

DSC 1887 Asam Pedas Ikan Mayung

Ye kawan-kawan…..Ini adalah asam pedas ikan mayung , kiranya inilah kali pertama

saya makan asam pedas ikan mayung nie….Memang besar ikannya – rasanya ada

macam ikan kembung + ikan keli…..tapi sedap la kan…..

DSC 18891 Asam Pedas Ikan Mayung

Kebiasaannya set asam pedas nie ada telur masin…..tapi kedai maka nie diorang

hidangkan ulam + sambal tempoyak…..menarik kan….Kebetulan masa saya datang

tu awal dan pelanggan tak ramai lagi….. So tuan punya kedai tue siap temankan saya

makan sekali….

Yang buat saya tersenyum tue….ialah bila dia siap letakkan kicap CAP KIPAS UDANG

kat meja sambil memberitahu ” asam pedas nie kalau makan dengan kicap lagi best “.

Normally saya makan lauk kari je ngan kicap…..tapi bila letak kicap kat asam pedas

berselera jugak saya makan…..hehehehe

DSC 18901 Asam Pedas Ikan Mayung

Malas nak minum air yang fancy-fancy sangat…..so order teh o ais limau je laaa

DSC 1892 Asam Pedas Ikan Mayung

Mula-mula saya mintak tuan punya kedai nie -ABG LONG business card beliau…tapi

dah habis pulak la katanya…..Nasib baik saya sempat snap papan tanda kedai makan

dia nie …..so ade tertera no telefon untuk dihubungi….

InsyaAllah …. saya akan terjah lagi kedai dia nie……untuk cuba menu yang lain…..

 

p/s: nak cuba pelbagai rasa asam pedas di setiap bandar dan kawasan

214 total views, no views today

Asam Pedas Ikan Tenggiri Felda LBJ , Nilai




Sesungguhnya….

Menu asam pedas adalah salah satu ‘keyword’ carian yang menjadi penyumbang trafik

di blog saya sejak slot makan-makan diperkenalkan.Dan untuk itu saya akan mencari

kedai makan yang menyediakan menu asam pedas untuk dikongsi bersama

pembaca blog nei…

DSC 18253 Asam Pedas Ikan Tenggiri Felda LBJ , Nilai

Inilah adalah set menu Asam pedas di Felda LBJ ,Nilai yang sering menjadi tumpuan

member opis saya terutamanya apabila bila dapat gaji…. Nasi yang berbentuk kon tue

rasanya biasa juga saya lihat di restoran tomyam ….

DSC 18262 Asam Pedas Ikan Tenggiri Felda LBJ , Nilai

Kalau di post entry saya sebelum nie ….kebanyakan kedai makan menyediakan telur

masin tapi berbeza dengan kedai makan asam pedas di felda LBJ nie….ikan masin

pula dijadikan sebagai pembuka/penambah selera….

DSC 18292 Asam Pedas Ikan Tenggiri Felda LBJ , Nilai

Yeaaahhh…. Inilah hidangan asam pedas ikan tenggiri yang saya pesan….diletakkan

dalam bekas panjang pastinya akan membuatkan peminat asam pedas berselera

untuk menjamu selera….

DSC 18301 Asam Pedas Ikan Tenggiri Felda LBJ , Nilai

Dengan harga rm8 sahaja untuk satu set asam pedas…..sememangnya ia adalah

sesuatu yang berbaloi untuk wang anda….Portion ikan besar berbanding kedai makan

lain yang pernah saya makan….Ada juga ikan kembung dan ikan pari untuk menu nie…

DSC 1832 Asam Pedas Ikan Tenggiri Felda LBJ , Nilai

Air epal asam boi…. menjadi top seller untuk bahagian minuman…dan anda boleh

lihat kebanyakan yang makan asam pedas di kedai makan nie pasti akan order air

epal nie sebagai penghilang dahaga….

Kebiasaannya time saya kerja syif petang la baru enjoy skit nak makan kat kedai nie….

dan next time saya mungkin nak cuba asam pedas ikan pulak…Landmark yang dekat

dengan kedai makan ni ialah berhampiran Kedai Mydin Mart di Kota Seri Emas ,Nilai…

 

p/s : Semalam ternampak satu lagi kedai makan asam pedas baru buka….hahahahha

136 total views, no views today