Wang Tunai RM100 itu bukan REZEKI saya…

Minggu nie…

Turn saya kerja syif pagi …bermula dari pukul 8.30-4.30 petang… atau istilah yang

famous di kalangan rakan setugas – syif ON TIME…. di mana kami balik tanpa

sambung kerja untuk buat OVERTIME….

Namun semalam saya tak dapat sampai awal ke pejabat apabila mendapati

motor saya tak boleh start – didapati ENGKOL PENENDANG mengalami masalah

dan apabila cuba ‘teknik tolak dan start’ pun tak boleh…saya suspect mesti

plug pun ada masalah…. hurmmm….

Photo0176 Wang Tunai RM100 itu bukan REZEKI saya...

Nasib baik la ada kedai motor yang bukak awal ( 7.30 pagi ) maka menolak la saya akan

motor itu lebih kurang LIMA MINIT je….tapi habis keluar semua PELUH JANTAN saya

nie…

Photo0177 Wang Tunai RM100 itu bukan REZEKI saya...

Apabila saya beritahu apa masalah motor saya tue… terus mekanik nie cakap ianya

akan mengambil masa yang agak lama …mungkin dalam setengah hari…Saya kata

its okey janji boleh siap je…Terus saya sms member opis yang akan lewat sampai

ke pejabat atau kemungkinan amik cuti kecemasan bergantung bila motor tu

boleh siap la kan…

Photo0178 Wang Tunai RM100 itu bukan REZEKI saya...

Antara sebab kenapa mekanik nie kata motor saya mungkin lambat siap adalah

disebabkan dia akan buat kerja-kerja pelanggan yang tukar tiub atau tayar ( zaman

sekarang ramai guna tayar tubeless ) terlebih dahulu.Harga tayar tubeless sekarang

pun dalam rm60-rm80 dah sekarang…COSTING juga di situ….

Photo0179 Wang Tunai RM100 itu bukan REZEKI saya...

Alhamdulillah…lebih kurang dalam setengah jam je motor saya sudah siap diperbaiki…

dan takde spare lain yang perlu diganti kecuali satu ‘bearing’ sahaja dengan plug…Lega

sungguh sebab tak perlu amik EMERGENCY LEAVE

Bila dapat resit.. kena la bayar sebanyak rm100 ( bearing+minyak hitam+plug)….

Dugaan dan cubaan di pagi hari…Sesungguhnya memang kita semua kena simpan

sejumlah wang untuk PENGGUNAAN WAKTU KECEMASAN …dalam dompet…

Betul tak ?

 

244 total views, 1 views today