Tempat Makan Sedap dan Best di Nilai

Untuk beberapa hari ini….

Saya akan buat kompilasi tempat makan yang pernah saya kunjungi mengikut tempat dan bandar yang tertentu.Dan bagi anda pula juga boleh cadangkan tempat makan yang menarik di tempat anda dalam ruangan komen yea…

sate ayam madura tea box Tempat Makan Sedap dan Best di Nilai
Restoran TEABOX NILAI – Merupakan satu-satunya restoran hidangan menu Indonesia yang kebanyakannya dari masakan SUNDA dan MADURA pernah saya terjah di Pekan Nilai ni.Antara menu yang menjadi perhatian saya adalah SATE AYAM dan KAMBING ala MADURA STYLE… 

Read More »

425 total views, 1 views today

HAZMAN vs FOOD – Nasi Briyani Kambing Ala Pakistan

988231 620007768010200 1814778251 n HAZMAN vs FOOD   Nasi Briyani Kambing Ala Pakistan

Dalam dok belek-belek folder gambar makanan yang lama….. saya terperasan kisah pasal

saya terjah Restoran Makanan Pakistan di Nilai belum saya publish di blog nie….Agak lama

rasanya mungkin dalam 3,4 bulan yang lepas….. hehehehehe…

1014326 620007771343533 451024649 n HAZMAN vs FOOD   Nasi Briyani Kambing Ala Pakistan

179740 620007778010199 1270652389 n HAZMAN vs FOOD   Nasi Briyani Kambing Ala Pakistan

Untuk memberikan sedikit kelainan untuk rasa lidah dan tekak saya nie… Saya pesan Nasi

Briyani Kambing sebagai percubaan kali pertama singgah di restoran n ie…Sekilas pandang

ada gaya akan dekat kedai mamak yang letak timun dan lobak merah…dan nasi briyani

ala pakistan nie nampak kering walaupun menggunakan beras basmathi …..suka betul

saya makan BERAS PANJANG macam nie….

484757 620007804676863 557727293 n HAZMAN vs FOOD   Nasi Briyani Kambing Ala Pakistan

1017614 620007798010197 471950508 n HAZMAN vs FOOD   Nasi Briyani Kambing Ala Pakistan

Konsep biasa kalau hidangan nasi briyani nie…. Lauk isi daging kambing tu ada dalam

nasik tersebut….Dan ianya sememangnya lembut dan mudah kita kunyah untuk hadam

dalam perut…..cuma kuah dhal diorang nie lebih pekat rasanya….Ringkasnya untuk rasa

Nasi Briyani Ala Pakistan nie biasa je la ( ikut selera tekak saya )

970736 620007738010203 1695325480 n HAZMAN vs FOOD   Nasi Briyani Kambing Ala Pakistan

Nasib baik TEH TARIK PAKISTAN nie sedap ….. sebab ada aroma yang unik bila saya

minum….macam ada sedikit herba la kot….

944721 620007731343537 1233678116 n HAZMAN vs FOOD   Nasi Briyani Kambing Ala Pakistan

Dan andai kata ada di antara anda yang nak cuba makanan di sini boleh la terjah pada

alamat atau telefon nombor yang tertera di atas yea…..

 

p/s : Sila VOTE SAYA UNTUK NUFFNANG FAVE MAKAN-MAKANĀ 

52c7380a 3e0f 4c62 bdcf c86eacb9e59e HAZMAN vs FOOD   Nasi Briyani Kambing Ala Pakistan

416 total views, no views today

HAZMAN vs FOOD – Half Chicken Roasted Restoran Al Mikraj NILAI

524783 570765619601082 134775631 n HAZMAN vs FOOD   Half Chicken Roasted Restoran Al Mikraj NILAI

Seperti apa yang katakan semalam…..

Sehari dua nie saya akan teruskan berkongsi menu yang saya makan di Restoran Al Mikraj NILAI.Salah satu tempat menjual menu makanan arab yang sedap di pekan NILAI……. 

Read More »

234 total views, no views today

HAZMAN vs FOOD – Asam Pedas Ikan Pari Gerai Da Lagend NILAI

225357 568928773118100 1855432241 n HAZMAN vs FOOD   Asam Pedas Ikan Pari Gerai Da Lagend NILAI

Setelah beberapa hari makan menu masakan arab…… tekak saya nie teringin pula nak

merasa lauk ASAM PEDAS….Nasib baik ada MMA SANTAI CORNER NILAI – Ada satu gerai

yang menjual menu lauk asam pedas pada waktu malam….. Biasanya orang berniaga lauk

orang negeri sembilan nie waktu makan tengahari jee….

539697 568928779784766 2102337942 n HAZMAN vs FOOD   Asam Pedas Ikan Pari Gerai Da Lagend NILAI

DA LEGEND ASAM PEDAS nie simple je kedainya….. Tapi menjual pelbagai jenis lauk asam

pedas termasuklah asam pedas AYAM DAN DAGING CINCANG…. Lebih menarik apabila

kita boleh pilih ikan mana untuk dimasak sebab diorang pamerkan ikan macam kita beli ikan

kat PASAR BASAH tu……kiranya guna ikan segar la ….Tak sempat pulak saya nak snap

gambar ikan-ikan tu….

29010 568928813118096 1620989831 n HAZMAN vs FOOD   Asam Pedas Ikan Pari Gerai Da Lagend NILAI

Disebabkan portion IKAN PARI nie adalah lebih besar dari ikan lain ( tenggiri , kembung )

maka saya pilih ASAM PEDAS IKAN PARI sebagai menu makan malam saya…..Anda boleh

nampak kan saiz ikan tu PENUH SEPINGGAN kan…..

188391 568928799784764 119160622 n HAZMAN vs FOOD   Asam Pedas Ikan Pari Gerai Da Lagend NILAI

Ianya didatangkan dengan set nasi putih bersama timun , daun salad dan telur masin

separuh…. siap ada papadom lagi tu….Harga untuk set asam pedas ikan pari nie adalah

rm8 sahaja….kiranya harga standard la tu….

318273 568928766451434 1295811278 n HAZMAN vs FOOD   Asam Pedas Ikan Pari Gerai Da Lagend NILAI

Untuk hilangkan dahaga…. saya pesan air tembikai laici setelah air belimbing takde dalam

senarai jus buah ( macam pelik jee )

14856 568928816451429 992535714 n HAZMAN vs FOOD   Asam Pedas Ikan Pari Gerai Da Lagend NILAI

Ringkasnya…. ASAM PEDAS IKAN PARI GERAI DA LAGEND nie sedap juga…. cuma kuah

yang digunakan tu jelas ianya adalah RECYCLE ( dipanaskan semula ) sebab ianya

berwarna kehitaman berbanding kemerahan kalau kuah tu baru dibuat…..pekat tu dah

cukupĀ Sesiapa yang biasa makan ASAM PEDAS nie faham la kot maksud saya…..

 

p/s : Malam ada LIVE STREAMING NEGERI SEMBILAN vs T-TEAM di ASTRO ARENA 801

452 total views, no views today

HAZMAN vs FOOD – Chicken Kabsa Restoran MARHABAN BIKUM Nilai

377693 567333149944329 729107443 n HAZMAN vs FOOD   Chicken Kabsa Restoran MARHABAN BIKUM Nilai

Dalam minggu lepas….

Pertama kali saya mencari tempat makan yang jual NASI ARAB , saya rasa kecewa apabila

gerai makan yang jual MENU NASI ARAB tu sebenarnya lebih kepada menjual NASI HUJAN

PANAS la kot….Ianya terletak di MMA SANTAI CORNER NILAI…Dengan lauk utamanya adalah

KURMA AYAM – Geleng kepala saya dibuatnya…

285634 567332109944433 741427876 n HAZMAN vs FOOD   Chicken Kabsa Restoran MARHABAN BIKUM Nilai

Namun begitu…. pencarian diteruskan ke Restoran MARHABAN BIKUM yang terletak

di DATARAN NILAI…. Biasa jugak lepak dengan housemate kat sini ( dataran nilai ) tapi tak

pernah pulak terjah restoran nie…. Tapi nama restoran nie MENARIK KAN !!!!

563437 567332106611100 2074788550 n HAZMAN vs FOOD   Chicken Kabsa Restoran MARHABAN BIKUM Nilai

Teh ais kurang manis sebagai penghilang dahaga…..

538226 567332143277763 596551604 n HAZMAN vs FOOD   Chicken Kabsa Restoran MARHABAN BIKUM Nilai

Bila saya tengok signboard nie… dah standard macam kat restoran makanan segera pulak

kan…. hahahahaha

58452 567332149944429 816082887 n HAZMAN vs FOOD   Chicken Kabsa Restoran MARHABAN BIKUM Nilai

So untuk terjah kali pertama nie…. Saya pesan NASI AYAM KABSA untuk seorang je makan….

Maklumlah…. saya nie kan masih BUJANG dan TERUNA….. so memang dah biasa la menjamu

selera tanpa teman….

285662 567332136611097 1530674715 n HAZMAN vs FOOD   Chicken Kabsa Restoran MARHABAN BIKUM Nilai

First time la saya makan menu lauknya guna aluminium foil…..sedikit macam pelik la pulak

kan…. tapi rasanya sebab diorang nak cepat panas ayam tu tanpa menghilangkan rasa

rempah ratus dan tekstur ayam tersebut…..

17591 567332183277759 757616546 n HAZMAN vs FOOD   Chicken Kabsa Restoran MARHABAN BIKUM Nilai

Kalau makan nasi arab…. mesti guna BERAS PANJANG kan…..

17496 567332169944427 952500048 n HAZMAN vs FOOD   Chicken Kabsa Restoran MARHABAN BIKUM Nilai

Secara ringkasnya menu nie …. okey jugak bagi saya… siap ada kuah dan sambal tomato

tu kan…. mungkin lain kali saya akan cuba menu mereka yang lain pulaaa…..So kepada

rakan blogger dan kengkawan yang singgah di Bandar Nilai nie boleh la terjah ke RESTORAN

MARHABAN BIKUM yang terletak di Dataran Nilai

383 total views, no views today